Wanneer een hond naar de trimsalon gebracht wordt, heeft wat er in de dagen ervoor thuis gebeurde invloed op het gedrag. Vraag daarom altijd aan de eigenaar of er de afgelopen dagen nog iets bijzonders gebeurd is, van dierenartsbezoek tot een puppyles.

Op dezelfde manier heeft de trimbeurt nog een tijdje effect op de balans van de hond. Sommige honden zijn eerder geneigd van zich af te snauwen, andere zijn heel druk in de dagen erna, en soms slapen ze vooral heel veel (als ze die mogelijkheid krijgen).

Wat zijn dan goede adviezen om mee te geven aan de eigenaar?

In de dagen voor de behandeling geen belastende bezigheden

De jaarlijkse checkup van de dierenarts in dezelfde week als de trimbeurt? Beter van niet. Een wandeling met nestgenoten op het strand de dag na het trimmen, want dan ziet hij er zo mooi uit? Neem een weekje ertussen.
Er zijn in een hondenleven al zo veel onvoorziene spannende momenten, ga ze de dagen voor en na het trimmen niet opzoeken! Ook niet als het lijkt alsof de hond het allemaal wel prima vindt. Veel eigenaren zien de signalen van hun hond niet zo goed, en straks zit jij als trimmer met de gebakken peren omdat hij ‘ineens’ uitviel. Geef dus duidelijke tips of regels over wat de hond wel en niet mag de dagen ervoor, het is in het belang van de hond maar ook zeker van de trimmer.

Wegbrengen en ophalen

“Niet te lang afscheid nemen, dat maakt het alleen maar erger!’” Hier zit deels wat in, namelijk dat het voor de hond kan lijken alsof er iets heel belangrijks gaat gebeuren. Maar het ligt wat genuanceerder dan dat, aangezien nog meer dingen invloed hebben op het achterlaten. Hoe wordt het dan zo makkelijk mogelijk voor de hond?

Het vertrek kan soms lastig zijn

Vertel hem rustig wat er gaat gebeuren!

Bij het weggaan (als de eigenaar er niet bij blijft) is een kort afscheid prima, maar zorg er wel voor dat jij of de eigenaar op een rustige manier tegen de hond zegt wat er gaat gebeuren. Hem afgeven en negeren, zoals wel eens wordt geadviseerd, maakt hem juist onzekerder. 

Bij het ophalen gebeurt meestal het omgekeerde. Iedereen doet door het dolle heen en er wordt gesprongen en geknuffeld alsof het een reünie is na een jaar Australië. De hond moet wel denken dat er heel wat aan de hand was, want waarom zou je anders zo doen? Ook hier geldt het devies van rustig de hond begroeten maar zeker ook niet negeren.

Het negeren van een hond maakt hem onzichtbaar en dat voelt hij!

Uitlaten vooraf, graag! Uitputten, nee!

Dat de hond binnenkomt zonder hoge nood is voor iedereen prettig. Maar wanneer het advies van ‘uitlaten van tevoren’ wordt begrepen als ‘uitputten van tevoren’, schieten we onszelf wellicht in de voet, op twee manieren:

  1. De hond komt al fysiek vermoeid binnen, en hij moet nog een aantal uur staan. Vermoeidheid maakt dat de hond minder weerbaar is, dus zal hij eerder geneigd zijn te stijgen in zijn stressladder.
  2. Hij heeft al genoeg stressverhogende momenten meegemaakt tijdens de wandeling, dus zijn mentale weerbaarheid is al aangetast. Nieuwe spannende momenten tellen op bij de ervaringen van de wandeling, en is hij sneller aan zijn limiet. Ook als dat dingen waren die de hond leuk vindt om te doen, zoals zwemmen, spelen, achter een bal aan rennen.

Het advies wat je kan geven is om een relatief korte wandeling te doen, rustig lopen en veel snuffelen. Denkt de eigenaar dat dat niet genoeg in- of ontspanning is voor de hond, dan kan er kort wat neuswerk gedaan worden voor het brengen. 

Eten, het grote dilemma

Van oudsher werd er geadviseerd om honden met een lege maag te brengen. Het voordeel daarvan zou zijn dat de hond geen ‘ongelukje’ kon hebben in de trimsalon. Maar inmiddels weten we dat een hond niet zomaar een ongelukje heeft en als hij wel op tafel zijn ontlasting laat lopen, is er fysiek iets aan de hand of zijn we véél te ver gegaan.

Een volle maag is wellicht ook niet handig. De hond is net begonnen aan zijn spijsvertering en heeft even rust nodig. 

Een snack tussendoor

Het trimmen kost veel energie!

De behandeling in de trimsalon is lang en intensief, en dat kost heel veel energie. Wanneer de hond niet heeft gegeten maar er wel energie nodig is, heeft dat invloed op zijn fysieke en mentale toestand. Hij krijgt honger, zijn spieren verliezen kracht en hij wordt minder gelukkig door het gebrek aan energie. Een tussendoortje is dus ook nooit verkeerd (laat bij allergische honden de eigenaar een tussendoortje meebrengen!).

De hond kan dus het beste enige tijd (een uur) voor aankomst in de trimsalon zijn gewone maaltijd gegeten hebben. Uitzondering hierop zijn de zieke, zwakke, jonge of juist oude honden, die vaker kleine porties voeding nodig hebben om hun energieniveau op peil te houden.