Waar ontspant een hond van? Het makkelijke antwoord is natuurlijk slapen en rusten. Dit is ook zeker nodig in de dagen voor en na de behandeling. Maar in de salon zelf, hoe kan je ontspanning inbouwen tijdens de trimbeurt? Rust kan je geven door een pauze van 10 minuten of langer te geven, in een ruimte waar de hond echt tot rust kan komen, en waar geen rollend of piepend speelgoed is, omdat dit de hond weer activeert.

Kauwen

Honden ontspannen ook van kauwen, ze maken hierbij goed-gevoel-hormonen aan, endorfines. Kauwen zou in de trimsalon bij een langere pauze kunnen helpen, maar er zitten nogal wat randvoorwaarden aan. De hond moet onder toezicht (veiligheid) kauwen, maar wel alleen kunnen zijn. Het botje moet op zijn als de pauze voorbij is, een conflictsituatie is voor niemand gunstig, zelfs niet als de eigenaar beweert dat hij geen probleem heeft met afstaan van een bot. 

Snuffelen is ontspannend

Geef honden zo veel mogelijk de kans om hun neus te gebruiken

Snuffelen

Het enige wat dan nog overblijft is snuffelen. Inmiddels is het alom bekend dat het laten snuffelen een heel positief en ontspannend effect heeft op honden. Je kunt uiteraard gewoon lekkers op de grond strooien, maar een goede snuffelplek is wellicht nog veel leuker. In de trimsalon is hygiëne uiteraard erg belangrijk, dus stoffen snuffelmatten en fleece vallen al gauw af omdat het arbeidsintensief wordt om voor elke hond een schone te hebben. Ook zijn sommige honden het wellicht niet gewend en kan er per ongeluk wat gesloopt worden, en dat kan gevaarlijk zijn. Een andere manier om dit te bereiken is afwasbare materialen gebruiken die groot genoeg zijn om niet gesloopt te worden of die vast te maken zijn op een (afwasbare) plaat. Denk eens aan een oude tuinslang die slecht opgerold met allemaal lekkers ertussen een welkome afleiding wordt voor je trimhond.

Snuffelen tussen stevige materialen

Ontspanning tussendoor!

In de nabije toekomst gaat Dog Centered Grooming meer aandacht besteden aan dit onderwerp!

En even druk doen?

Van druk doen word je echt niet rustiger bewijzen allerlei onderzoeken, ook een hond niet. ‘Positieve’ en ‘negatieve’ stress ofwel druk heeft namelijk hetzelfde effect op het lichaam, het is namelijk hetzelfde stresshormoon

Van milde beweging kan je wel wat rustiger worden, dus mocht je tussendoor wandelen met je trimhond, doe dit dan lekker in sjoktempo. Zo zal de neus van de hond vaker naar de grond gaan en vindt hij zijn ontspanning. Vermijd daarbij andere honden, de hond heeft al genoeg voor zijn kiezen met het trimmen. Het wandelen kan nodig zijn om te plassen, maar hou het kort en liefst op eigen terrein. Er kunnen buiten  onverwachte ontmoetingen zijn die de spanning weer doen oplopen, en dat is nou juist wat je niet wilde.