Superleuk natuurlijk, de tijd dat je een hondje uitkiest en de voorbereidingen treft voor de nieuwe huisgenoot!
We focussen vaak op mandjes, speeltjes, lijn en tuigje, en wellicht ook op cursus of privébegeleiding. Het huis puppy-proof maken, traphekjes waar nodig, enzovoort.
Maar begin op tijd met het zoeken naar een goede trimsalon en bereid je pup er op voor.
Zo veel te regelen, en zo veel te genieten!
Heeft je hond een trimvacht? Wat weet je van die vacht?
Wat tips omtrent je pup en de trimsalon!
- Ga op tijd een goede trimsalon zoeken. Ga langs, stel vragen. Je geeft je hond in handen van iemand anders. De behandeling is voor veel honden spannend, maar met de combinatie van de juiste trimsalon en begeleiding, kom je een heel eind! Een goede trimsalon heeft het vaak druk, dus wees op tijd.
- Plan alvast een afspraak voor kennismaking als de pup bijna 4 maanden is. Het is goed als je pup jong (maar zeker niet té jong) al een trimsalon van binnen heeft mogen ontdekken. Deze ontdekking is zonder druk, zonder lokken en met zo min mogelijk trimhandelingen. Natuurlijk mag je pup wat lekkers krijgen in de trimsalon, een positieve ervaring maakt goede herinneringen. Maar gebruik voer nooit om de pup over te halen iets te doen of zelfs om hem op commando iets laten doen.
Belangrijk: blijkt tijdens de puppyafspraak dat je pup voor alles terugdeinst en niet op onderzoek uitgaat in de salon? Dan kan het zijn dat je pup in een angstfase zit. Ga dan onverrichterzake naar huis en plan een nieuwe afspraak voor over een of twee weken. Forceren in zo’n fase kan funest zijn voor zijn gevoel over trimsalons! - Vraag in de trimsalon alvast welk trimschema er is voor je hond, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Laat je ook adviseren over materiaal wat je kan gebruiken om je hond te kammen tussen trimbeurten door. Vaak kun je de materialen ook via de trimsalon aanschaffen. Het juiste materiaal maakt het trimmen makkelijker en dus prettiger voor de hond!
- Ga thuis oefenen met het op een rustige manier aanraken van je pup. Als hij rustig bij je ligt (maar niet slaapt) kun je zachtjes met de rug van je hand over het lichaampje gaan en zo steeds een stapje verder gaan richting hoofd, oren, poten en voetjes. Reageert de pup door terug te trekken, alert te worden of kalmerende signalen te tonen, stop dan. Probeer het een andere keer opnieuw. Dit zorgt ervoor dat de pup leert vertrouwen te hebben dat hij mag aangeven als hij het niet zo leuk vindt. Dit werkt hetzelfde als bij mensen: hoe meer controle we voelen over een spannende doktersafspraak, hoe rustiger we kunnen zijn. Het idee van controle over je eigen lichaam is extreem belangrijk, niet alleen in de trimsalon!
- Een trimsalon en een dierenartsenpraktijk hebben wel wat overeenkomsten. Zo komen daar ook veel andere dieren, is er een tafel waarop hij aangeraakt wordt en gebeuren er soms dingen die niet meteen zijn voorkeur hebben als het niet per se hoeft. Zorg er bij de dierenarts ook voor dat er rustig en vriendelijk met je pup wordt omgegaan, zodat hij leert dat ‘ruimtes met een tafel en veel geurtjes van andere dieren’ iets positiefs zijn.
Puppy’s zijn snel over hun grenzen
Hou het eerste bezoek dus kort!