Wat zijn de grootste knelpunten voor de hond in de trimsalon en hoe kan je daar het beste mee omgaan?

In de trimsalon zijn een hoop geuren!

Hoe goed je je salon ook schoonmaakt, er zijn ontzettend veel geuren te snuffelen voor de hond. Deze geuren vertellen hem een heel verhaal, wie er is geweest, hoe lang geleden, hoe het met deze hond gesteld was, en misschien nog wel meer.

Wat kun je doen:

Laat de hond bij binnenkomst op zijn eigen tempo de salon rondlopen en snuffelen. Tenzij een hond doodsbang is, zal hij op onderzoek uitgaan. Je ziet vanzelf of hij klaar is met de omgeving verkennen, maar bedenk dat ongeveer 10 minuten voor de meeste honden prettig is aangezien hun spanning in die tijd wat kan zakken. Hoe meer hij weet over zijn omgeving, hoe zekerder hij zich voelt. De uitzondering hierop is wanneer een hond een geur ruikt waarvan hij erg angstig wordt.

Sommige honden vinden aanraking heerlijk

Aanraking in de trimsalon is niet hetzelfde als thuis

Nabijheid en aanraking

In de trimsalon sta je gedurende langere tijd heel dicht bij de hond en raak je hem daarbij bijna continu aan.

Wat kun je doen:

Door vanaf het begin de hond de tijd te geven om aan jou te wennen, creëer je vertrouwen. Dit doe je door de hond niet over te halen met lekkers, maar zelf toenadering te laten zoeken. 

Wanneer de hond zelf toenadering zoekt en mag aangeven wat hij wel en niet prettig vindt, bouw je een vertrouwensband voor de toekomst!

Het aanraken kun je begeleiden door steeds goed de kalmerende signalen op te merken en te stoppen als de spanning oploopt. Zo leert de hond dat hij ook een stem heeft, en zal hij meer vertrouwen hebben. Hoe meer vertrouwen een hond heeft, hoe meer ontspannen hij zal zijn. Uiteraard is dit een (tijds)investering, maar uiteindelijk zal het trimmen van deze hond makkelijker worden.

Tijd

Een trimbeurt duurt behoorlijk lang, langer dan een bioscoopfilm, langer dan een autorit van Amsterdam naar Maastricht. Tijdens deze trimbeurt gebeuren veel dingen die de hond tolereert of niet zo leuk vindt en moet hij heel lang ‘zich gedragen’. 

Wat kun je doen:

Besef goed hoe stress opbouwt in het hondenlijf. Zelfs als je pauzes neemt om de adrenaline te laten zakken, zal cortisol ‘op de achtergrond’ blijven stijgen door het stapeleffect. De weerbaarheid van de hond wordt steeds minder. Het is dus zaak om op tijd die pauze in te lassen, op basis van welke kalmerende signalen je ziet. Als je wacht tot de hond gaat grommen en uitvallen of juist volledig in zichzelf gekeerd alles over zich heen laat komen, dan is de stress inmiddels zo hoog dat je maar beter kan stoppen.

Stresshormoon cortisol blijft zeker enkele dagen tot een week in het lichaam, en geeft de hond daarmee een steeds korter lontje bij elk spannend moment.

Let op de tijd!

Overprikkeling zintuigen

Door hoe een trimsalon is krijgen de zintuigen van honden (apart nog van de neus) ontzettend veel voor hun kiezen. Honden raken overprikkeld door geluid, trilling, aanraking. 

Wat kun je doen:

Beperk harde geluiden in het algemeen waar mogelijk. Let op de verlichting, honden zien een flikkering van licht veel beter dan wij. Kijk of je elektrische apparaten geen onnodige (bij)geluiden maken. Zet apparaten helemaal uit als je ze (even) niet gebruikt. Zet je waterblazer of föhn niet meteen op de hoogste stand. En het belangrijkste: vertel de hond wat je gaat doen en laat hem even zien welk apparaat je aan gaat zetten! Honden zullen dan minder snel schrikken, waardoor de spanning minder snel oploopt.

Om deze reden is het ook fijn voor honden om individueel getrimd te worden. Zo kun je specifiek voor die ene hond het geluid even stoppen of juist wat langer doorgaan, afhankelijk van wat je observeert in zijn gedrag. Als bij de buurman de waterblazer nog aanstaat, kun je de hond waarschijnlijk niet genoeg helpen.