Het lichaam van de seniorhond is kwetsbaarder dan dat van een gezonde jongere hond. De leeftijd begint mee te spelen met uithoudingsvermogen. Vaak spelen er medische problemen, regelmatig in het bewegingsstelsel. Het grootste deel van de ouder wordende honden heeft last van artrose. Als je bedenkt dat van alle honden ouder dan 1 jaar (!) al 20% artrose heeft, dan is dat bij een senior nog veel hoger. En niet altijd wordt de hond voor deze klachten behandeld.

Pijn

Pijn is niet alleen heel naar voor de hond, maar ook nog eens erg vermoeiend. Pijn zorgt namelijk voor stressopbouw, net zoals stress van een externe bron dat is. Een hond die met pijn binnenkomt in je trimsalon staat dus al met 1-0 achter. Langdurig (stil)staan, poten die opgetild worden, het kan allemaal voor pijn zorgen.

Weet je zeker dat de hond in kwestie pijn heeft en daarvoor behandeld wordt? Pas je behandeling aan en verzeker je ervan dat de pijnstilling is gegeven voor de trimbeurt. Als deze hond meer mag liggen, nergens uit kan glijden, en de behandeling opgedeeld wordt in een paar keer, zal hij veel minder last hebben ervan. 

Weet je niet zeker of hij pijn heeft, maar is je vermoeden van wel? Meestal klopt je vermoeden!

Bespreek het vermoeden van pijn met de eigenaar. Een hondentrimmer is geen dierenarts, maar dat kan je er duidelijk bij zeggen. Hopelijk wordt de hond vervolgens door de juiste professional beoordeeld. Besef dat eigenaren vaak niet (willen) zien dat hun hond ouder wordt en pijn heeft.

Een nog actief oudje

Wat niet wil zeggen dat hij niks mankeert!

Tijd

Het uithoudingsvermogen van een oudere hond is gewoon minder. Oude mensen hebben ook meer moeite met lang staan, en zijn algemeen genomen sneller moe. Voor honden geldt hetzelfde, alleen vergeten we dat nog wel eens, omdat honden meesters zijn in het verbergen van pijn en ongemak. Misschien ken je de hond al heel lang, en valt het je niet zo op dat hij ouder wordt, net zoals een eigenaar dat vaak minder goed ziet dan iemand die de hond maar heel sporadisch ziet. Oudere honden hijgen meer, hebben trillingen in de spieren van vermoeidheid, en je ziet snel een vermoeide blik.

Splits je behandeling dus op bij zo’n oudje en zorg voor comfortabele, langere pauzes. En ook al willen mensen het niet graag horen, geef aan bij de eigenaar wat je ziet en waarom je de behandeling aanpast.

Showstaat of gemakkelijke oude dag?

Eigenaren van trimhonden zijn gewend om hun hond met een bepaald model uit de trimsalon te zien komen. Maar de vachtverzorging kan op hogere leeftijd een behoorlijke belasting opleveren voor de hond. Niet alleen in de trimsalon, maar ook thuis bij het bijhouden van de vacht. De huid wordt ouder en minder stevig, waardoor kammen een inspanning wordt. Ook wil een oudere hond vaak minder polonaise aan zijn lijf door allerlei mankementjes.

Bespreek met de eigenaar hoe je het makkelijker kunt maken voor de hond, door bijvoorbeeld de lengte van de vacht of de plukintervallen te veranderen. 

Plassen en poepen

Het is een wat onsmakelijk onderwerp, maar een oudere hond kan door tal van redenen vaak minder goed zijn urine en ontlasting ophouden. Sommige honden hebben wellicht zelfs medicijnen waardoor er vaker geplast of gepoept moet worden. Staat zo’n hond zijn uiterste beste te doen op tafel om alles op te houden, dan zorgt dat voor meer spanningsopbouw. Om maar niet te spreken over hoe vervelend het voor de hond zelf is als er toch een ongelukje gebeurt.

Hou dus genoeg pauzes en geef de oude hond (aangelijnd of op een afgesloten eigen veld) even de gelegenheid zijn behoeftes te doen.

The call of nature

Oudjes moeten dit soms vaker dan vroeger

Drinken

Oudere honden hebben door medicijngebruik, meer hijgen, minder uithoudingsvermogen vaak meer behoefte aan een slokje water tussendoor. Zorg er dus voor dat er wat te drinken is, en hou hierbij rekening met de hygiëne zodat honden elkaar niet kunnen besmetten.

Hulpmiddelen

Als een hond niet makkelijk kan staan, kunnen hulpmiddelen om te voorkomen dat de hond gaat liggen een goede oplossing lijken. Meestal zal dit voor een paar minuten ook geen probleem zijn, en zelfs even de druk verlichten voor de hond. De keerzijde van de medaille is dat omdat de hond zo makkelijk blijft staan, je uiteindelijk dus toch te lang doorgaat met trimmen.