Een pup is voor een groot deel een onbeschreven blad, en kan met de juiste begeleiding de trimsalon neutraal of zelfs prettig gaan vinden. Een puppy kan al jong kennismaken met de salon en het trimmen. In het beste geval heeft de fokker er al aandacht aan besteed. Helaas heb je als trimmer bijna nooit invloed op de leeftijd van de eerste kennismaking. Veel mensen denken dat omdat de hond een puppyvacht heeft, hij nog niet naar de trimsalon hoeft. Vanuit het oogpunt van gedrag is dit een gemiste kans. Hoe normaler de hond het kammen, borstelen en bezoek aan de trimsalon vindt, hoe meer kans er is dat in zijn volwassen leven het trimmen ook goed geaccepteerd wordt. Maar er zijn wel wat basisregels om het leuk en positief te houden.

10 tips om een puppy zo goed mogelijk te begeleiden in de trimsalon!

  1. Honden leren het beste als de leermomenten kort en regelmatig zijn. Dit geldt zowel voor positieve leermomenten als negatieve. Dit betekent dat de eerste kennismaking niet langer dan 5-10 minuten mag duren. Het beste is om dit een aantal keer te herhalen voor de eerste echte trimbeurt. Beter 4 keer 10 minuten, dan 1 keer 40.

  2. Zorg voor een rustig moment in de trimsalon. Voor de pup is alles nieuw! Als de vorige klant nog weg aan het gaan is en de honden treffen elkaar bij de deur, heeft de pup zijn grens al bereikt voor hij naar binnen komt. Dim wat lichten, zorg dat de apparaten uit staan. En niet te vergeten: blijf zelf rustig en laat de pup zelf naar jou toekomen wanneer hij daar behoefte aan heeft!

  3. Vraag niks van de pup. Dit betekent dat we geen commando’s geven, en er wordt niet gelokt. Hij is los van de lijn en mag vrij rondlopen en snuffelen. Laat hem zelf zijn keuzes maken. Vraagt hij steun bij jou of de eigenaar, geef hem die dan. Het kan nogal overweldigend zijn voor de pup. Is de pup lekker aan het rondkijken en -snuffelen, ga dan zelf rustig zitten met de eigenaar en maak gebruik van deze tijd om wat vragen te stellen over de pup en de verwachtigen van de eigenaar (tip 8 en 9). Blijf de hond altijd observeren!

  4. Een jonge pup heeft normaalgesproken nog geen trauma’s of slechte herinneringen. Dit betekent ook dat als we de stresssignalen niet goed zien, we de pup makkelijk kunnen overvragen en hem juist een slechte ervaring geven. Observeer dus goed en geef een afleiding als je ziet dat het wat veel begint te worden voor de hond. Rustgevende afleidingen zijn kauwen en snuffelen. Strooi een handjevol lekkers op de vloer en je zult zien dat de spanning wat daalt. Ga op zo’n moment vooral niet spelen met de pup, we willen juist dat hij weer tot rust komt.

  5. Als je ziet dat de pup overal angstig op reageert, veel terugdeinst en niet makkelijk herstelt, kan het zijn dat hij in een angstfase zit. Puppy’s hebben op verschillende momenten angstfases, en op dat moment kunnen zij niks positiefs leren van de situatie. De enige optie is dan de introductie (meteen) te onderbreken en een nieuwe afspraak te maken. Meestal is twee weken later redelijk veilig.




  6. Bouw in deze korte kennismakingen de moeilijkheidsgraad op. De eerste keer is het alleen kennismaken met de omgeving. De indrukken van de salon zonder extra’s zijn vaak al een behoorlijke ‘kluif’ voor een dier waarbij de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Ga niet meteen wassen, nagels knippen, oren kijken. Bij de tweede kennismaking is de omgeving al normaler geworden voor de pup, en kunnen een paar nieuwe dingen geïntroduceerd worden, zoals het geluid van het bad, de tondeuse, een droger op de laagste stand. Vertel de pup wat er gaat gebeuren, dit voorkomt schrikmomenten. Als zijn aandacht volledig ergens anders op gericht is, kan hij nodeloos schrikken van het aanzetten van een apparaat.

  7. Begin en eindig altijd positief! De hond leert en onthoudt de positieve ervaring op deze manier beter. Je kan denken aan het strooien van de allerlekkerste snoepjes aan het begin en aan het eind het geven van een klein kauwstaafje. Alle voertjes gaan uiteraard in overleg met de eigenaar!

  8. Bespreek met de eigenaar wat zijn verwachtingen zijn over het trimmen op zich: het model, de techniek, de frequentie. Deze dingen hebben ook impact op de ervaring van de hond in de trimsalon: de ene behandeling is nou eenmaal intensiever, langer of zelfs pijnlijker dan de andere. Wanneer eigenaren vroeg een eerlijke keuze kunnen maken, kan de hond veel leed bespaard blijven. 

  9. Geef de eigenaar instructies over wat hij thuis kan doen. Zorg ervoor dat hij met het juiste materiaal aan de slag gaat. Zo went de hond in een andere omgeving aan attributen die bij het trimmen komen kijken. De eigenaar kan dagelijks de hond rustig aanraken, van kopje tot kontje. Vertel er duidelijk bij dat ze moeten stoppen als de hond terugtrekt of andere stresssignalen laat zien. Dit zorgt ervoor dat de hond vertrouwen krijgt in aanraking en met kammen of borstelen.

  10. Bij alles wat we doen, willen we dat de pup een goede ervaring kan omzetten in een positieve herinnering voor de korte termijn, en bij positieve herhaling een goede herinnering voor de lange termijn. Langetermijnherinneringen blijven altijd in de hersenen, en hier bepalen we dus voor de rest van zijn leven hoe hij bij een trimsalon naar binnen gaat. 

Een goed begin is het halve werk

Je krijgt geen tweede kans voor een eerste ontmoeting